YENİOrta Amerika Çok Yakında!
KapadokyaTürkiye

Kapadokya Gezilecek Yerler

5 dk okuma süresi

Kapadokya, tarihi yüzyıllar öncesine dayanan, bu nedenle geçmişten günümüze birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olan, günümüzde ise Türkiye’nin en çok ziyaret edilen turistlik bölgelerinden biridir. Listemizde yer alan noktaları gezerek, büyüleyici doğa harikalarını görecek ve bu tarihi medeniyetlerin inşa ettiği çeşitli yapıları büyük bir hayretle izleyeceksiniz. Eğer vaktiniz olursa “Kapadokya Gezilecek Yerler” başlıklı yazıdan önce “Hristiyanlık ve Kapadokya” başlıklı yazıyı okumanızı öneririz. Seçim sizin, iyi seyirler.

Göreme

Göreme Millî Parkı

Göreme Açık Hava Müzesi, zamanında Hristiyanlığın merkezi olarak kullanılmış olan önemli bir alandır. Hristiyanları kucaklayan ilk yerlerden birisi olan bu bölge, dini dünyanın geri kalanına yaymada da oldukça önemli rol oynamıştır. Çoğunluğu kilise ve şapelden oluşan devasa kompleks UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer almaktadır. Aşağıda bulunan liste Park içerisinde yer alan gezi noktalarını göstermektedir. Bu gezi noktalarını trekking ve hiking için konuşlandırılan tabelaları takip ederek bulabilirsiniz.

Aziz Basil Şapeli

06 Chapel of St Basil

Göreme Açık Hava Müzesi’ne girdiğinizde göreceğiniz ilk kilise olan Aziz Basil Şapeli, MS. 330’da dönemin Caeseria (Kayseri) olarak bilinen bölgesinde doğmuş olan Aziz Basil’e adanmıştır. Hayatını, Hristiyan Teolojisi, Felsefe ve Retorik konularında eğitime adayan Basil, edindiği bilgileri Kutsal Ruh gibi Hristiyan akidelerini açıklamada, Teslis ilkelerine katkı sağlamada ve Arius’ün ortaya koyduğu fikirlerle (Aryanizm veya Ariusçuluk) mücadele etmede kullanmıştır. Kendisi aynı zamanda Kapadokya Bölgesi’nde Hristiyanlığın şekillenmesine neden olan “Kapadokya Babaları” adli grubun en önemli kişisidir.

Elmalı Kilise

Büyüleyici süslemeleriyle dönemin tarzını en iyi şekilde yansıtan bu küçük bir mağara kilisesi, 11. yüzyılda inşa edilmiştir. Kilisenin ismindeki elmanın resmedilen melek Cebrail/Mikail’in elindeki elmadan veya civardaki çok büyük bir elma ağacından geldiği sanılmaktadır. Nispeten iyi korunmuş olan bu kilise, Yeni Ahit’ten de bazı tasvirler, sahneler veya resimler içermektedir.

Yılanlı Kilise

İsmini duvarındaki yılanı/ejderhayı öldüren Yorgi/Cercis ve Aziz Theodor Tiron resminden alır. Kilisede ayrıca İmparator Büyük Konstantin, annesi Azize Helena ve Aziz Onuphrius’u canlandıran resimler de bulunmaktadır.

Çarıklı Kilisesi

Kilise’nin adi, girişte yer alan ve İsa’nın göğe yükselişini temsil eden iki ayak izinden gelir. Bu izler İsa’nın cennete yükselmeden önce bıraktığı son izleri temsil eder.

Kilise, 13. yüzyıldan kalma birçok korunmuş freske de ev sahipliği yapmaktadır. Bu freskler, Dört Evangelist (İncil yazarı), Yahuda (Judas) İhaneti, Doğuş ve Çarmıha Gerilme, Vaftiz, Akil Adamların Hayranlığı (Adoration of the Magi) ve diğer Yeni Ahit temalarını içerir.

Barbara Şapeli

Barbara, babası tarafından Hıristiyanlığın etkilerinden korunmak için hapsedilen bir Yunan şehidi ve azizesiydi. Hapsedildikten sonra da inancını değiştirmediği için Babası tarafından işkence yapılarak öldürülmüştür. Bu nedenle Kilise, 11. yüzyılın sonlarında Şehit-Azize Barbara’ya bir övgü olarak inşa edilmiştir.

Karanlık Kilise

Diğer kiliselerin aksine, bu kilise çok az ışık aldığı için kilisenin içi büyük ölçüde karanlıktır. Bu yüzden Karanlık Kilise ismini almıştır. Bu bir avantajdır. Çünkü az ışık aldığı için neredeyse dünyanın en iyi korunmuş fresklerine sahiptir.

11. yüzyılda inşa edilen bu yapı, Pantokrator İsa, İsa’nın Doğuşu, Akil Adamların Hayranlığı (Adoration of the Magi), İlk Banyo, İsa’nın Son Akşam Yemeği, Yahuda (Judas) İhaneti, Çarmıha Gerilme ve Diriliş tasvirlerini içeren freskleriyle oldukça popülerdir.

Tokalı Kilisesi

Tokatlı kilisesi, bu bölgede bilinen en büyük kilisedir ve dört farklı bölümden oluşur. Tek Nefli Eski Kilise, Yeni Kilise, Eski Kilise’nin altındaki kilise ve Yeni Kilise’nin kuzeyindeki Yan Şapel (Pareklezyon).

Kilisenin içerisinde özellikle İsa’nın doğumundan çarmıha gerildiği ana kadar olan olayların tasvir edildiği çok sayıda fresk yer alıyor.

Tokatlı kilisesi Göreme Açık Hava Müzesi’nden yaklaşık 100 metre dışarıda bulunur. Fakat müzeden satın aldığınız bilet ile ücretsiz olarak bu kiliseyi de ziyaret edebilirsiniz.

Manzara

Rose Valley, Kızılçukur Vadisi ve Aşıklar Vadisi. Kapadokya’nın olmazsa olmazlarından olan bu 3 vadi, özellikle gün doğumu ve gün batimi manzaraları nedeniyle ziyaretçi akınına uğruyor. Eğer fırsatınız olursa bu noktalara ayak basmadan Kapadokya’dan ayrılmayın.

Avanos

Zelve

Aktepe’nin dik ve kuzey yamaçlarında kurulu olan Zelve, 9. ve 13. yüzyıllar arasında Hristiyanlar tarafından önemli bir yerleşim alanı ve dini merkez olarak kullanılmıştır. Peribacalarının en yoğun olduğu bu bölge günümüzde, Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi ve şiddetli erozyonlar nedeniyle tamamıyla terk edilmiş haldedir. İki farklı yürüyüş parkuru ile gezebileceğiniz bölgede eğer vaktiniz olursa macera tutkunlarına sağlanan kaya tırmanışı imkânlarından da faydalanabilirsiniz.

Güray Seramik Müzesi

Anadolu’da üretilen çömlek ve seramik eserlerinin, üç farklı bölümde sergilendiği bir yer altı müzesidir. M.Ö 5000 yılına dayanan tarihi eserlerin sergilendiği bu müzede 500’e yakın birbirinden güzel farklı eserler bulunmaktadır.

Devrent Vadisi

Deveye benzetilen peribacası oluşumu ile oldukça ünlenen Devrent Vadisi.

Ürgüp

Üç Güzeller

Üç Güzeller, Kapadokya’nın en popüler simgesi olan peribacası oluşumlarıdır. Her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret edilen bu yapı, aynı zamanda bölgede en çok fotoğrafı çekilen peribacası oluşumu olmaya da hak kazanmıştır.

Ortahisar

Ortahisar Kalesi

Uçhisar

Uçhisar Kalesi

Bu görkemli yapının her ne kadar içi bos bir durumda olsa da kendisinin popüler olmasının nedeni yukarı çıktıktan sonra size sağladığı büyüleyici Kapadokya manzarasıdır. Bu eşsiz güzellikteki manzarayı kuşbakışı seyretmek ve bol bol fotoğraf çekmek için Uçhisar Kalesi’ni “Kapadokya Gezilecek Yerler” listenize dâhil edebilirsiniz.

Güvercinlik Vadisi

Özellikle kış aylarındaki manzarasıyla dillerden düşmeyen bu vadi, doğa yürüyüşü yapmayı sevenlerin en çok tercih ettiği noktalardan birisidir. Her ne kadar hafif zorlayıcı bir yürüyüş parkura sahip olsa da muhteşem manzara sizi orada bekliyor olacaktır.

Bu vadinin adinin Güvercinlik olmasının iki nedeni bulunmaktadır;

  1. Şarap üretiminin yaygın olduğu bölgede yetiştirilen uzum bağlarında, bu bölgede barınan kuşlardan elde edilen gübreler kullanılmış.
  2. Zamanında fresklerde kullanılan alçının ana malzemelerinden birisi de güvercin yuvalarından toplanan yumurtalarmış.

Yer altı şehirleri

Kaymaklı Yeraltı Şehri

1964 yılında ziyarete açılan Kaymaklı Yeraltı Şehri, Kapadokya’nın en büyüğüdür. 8 katli bu kompleksin günümüzde sadece 4 kati gezilebilmektedir. Yüzeydeki evler ile arasında gizli tünellerin olduğu söylenen bu yapının içerisinde kilise, mezarlık, şaraphane, mahzen, ahır, erzak odaları, yaşam alanları ve ortak mutfaklar bulunmaktadır.

Derinkuyu Yeraltı Şehri

Hristiyanlığın yayılma döneminde, Hristiyanların Roma İmparatorluğu’nun saldırılarından kaçmak ve korunmak amacıyla yer altındaki yumuşak kayaları oyarak yaptığı yer altı şehridir. 8 kati ziyarete açık durumda olan kompleksin içerisinde kilise, misyoner okulu, erzak depoları, şarap imalathanesi, su kuyuları, yemekhaneler, mutfaklar ve ahırlar bulunmaktadır.

Ihlara Vadisi

Kapadokya’da doğa yürüyüşü yapılabilecek en popüler noktalardan biridir. Huzurlu, sakin ve keyifli bir yürüyüş rotasına sahip olan Ihlara Vadisi, Melendiz Çayı ve yemyeşil manzarası nedeniyle ziyaretçilerin Kapadokya’dan sonra kesinlikle uğradığı bir bölgedir.

Gümüşler Manastırı

Gümüşler Manastırı, Niğde ilinin Gümüşler kasabasında bulunur. Devasa bir kaya kütlesinin içinin oyulmasıyla yapılmış olan bu manastır, Kapadokya bölgesinde en güzel ve en iyi korunmuş eserlerinden biridir. Diğer birçok kilisede olduğu gibi bu yapının da duvarları görülmeye değer freskler ile kaplanmış haldedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir.