YENİOrta Amerika Çok Yakında!
MuğlaTürkiye

Muğla Gezilecek Yerler

11 dk okuma süresi

Photo by Dropiem on Unsplash

Görünüşü bir tablo konusu olmaya değecek güzellikte olan Muğla şehri, düşünülenin aksine ziyaretçilerine güneş, kum ve denizden çok daha fazlasını vaat etmektedir. Ekstrem spor aktiviteleri ve gastronomi alanındaki zenginliği ile de adından epey bir söz ettirmiş olan şehir ayrıca günümüzde Türkiye’nin tarih-sanat-kültür teslisininin tanıtımını yapan en önemli merkezlerinden biri olarak gösterilmektedir.

Geleneksel ve modern yaşamın mükemmel uyumunu içeren büyüleyici şehir Muğla’yı, keyifli bir tatil adına aşağıdaki kılavuzu takip ederek gezebilir ve hiç unutulmayacak harika anılar biriktirebilirsiniz.

1) Bodrum

1.1) Bodrum Antik Tiyatrosu

Bodrum’un ortasındaki Göktepe Dağı’nın güney eteklerindeki bu tiyatro, Anadolu’nun en eski tiyatrolarından biri ve Klasik Çağ’daki Bodrum’dan günümüze ulaşabilen tek yapıdır.

Roma İmparatorluk Çağı öncesi tiyatroların tüm özelliklerini taşıyan, Halikarnas kralı Mausollos döneminde M.Ö. 4. yüzyılda yapılan ve 13.000 kişilik kapasiteye sahip olan bu yapı günümüzde zaman zaman birçok kültürel etkinliğe de ev sahipliği yapmaktadır. Tiyatro, etkinlikler haricinde ücretsiz olup, etkinlikler için web sitesinden bilgi alabilirsiniz.

1.2) Bodrum Kalesi

Bodrum Kalesi, 1406-1523 yılları arasında St. Jean Şövalyeleri tarafından üç tarafı denizlerle çevrili kayalık bir yarımada üzerinde, iki liman arasında yaklaşık 100 yılda inşa edilmiştir. Kalenin yapımında, depremde yıkılmış olan dünyanın yedi harikasından biri Mausoleion’un Bodrum’da M.Ö. 353′te ölen Karya Kralı Mausolos için eşi Kraliçe Artemisia’nın yaptırdığı anıt mezar taşlarını kullanmışlardır.

Rodos Adası 1522 yılında Türkler tarafından alındıktan sonra, şövalyeler Bodrum ve çevresini 5 Ocak 1523’te terk etmişlerdir. 1895’ten itibaren hapishane olarak kullanılan Kale, Fransız ve İngilizlerin I. Dünya Savaşı sırasında 26-28 Mayıs 1915’de bombalamaları ile yarı yıkık hale gelerek terk edilmiştir.

Sonrasında yapılan restorasyonlar ile müze olarak ziyarete açılmıştır. Ayrıca içinde bir de su altı arkeoloji müzesi yer almaktadır. Dünya’nın en büyük Doğu Akdeniz amphora koleksiyonunu içeren bu su altı arkeoloji müzesi, haftanın 7 günü açıktır ve giriş için yaz ziyaret saatleri: 08.30-18.30; Kış ziyaret saatleri: 08.30-17.30’dur.

1.3) Gümüşlük

Bodrum’un en batısında yer alan, tarihi dokusuyla yerli ve yabancı turistin ilgisini üzerine çeken bu mahalle özellikle balıkçı restoranlarıyla ünlüdür. Bodrum’un hareketli hayatından uzakta, doğanın hayatla bütünleştiği noktada mavi kapılı,begonvil ve zambakların süslediği evler arasında bir kaçamak yapmak istiyorsanız burası tam da size göre bir yer.

Burada size önerimiz, bir balıkçı restoranına gitmeniz ve sabahtan akşama kadar hayatin akışını büyük bir sükûnet içerisinde seyretmenizdir. Zaten bu istek büyük ihtimalle kendiliğinden edinilecektir. Ayrıca eşsiz bir gün batımına da sahip olan Gümüşlüğü kaçırmayın deriz.

1.4) Yalıkavak

Mandalina ve limon ağaçlarıyla dolu Yalıkavak Bodrum’a 18 km uzaklıkta bir mahalledir. Tepelerde ve sahilde yer alan yel değirmenleri, güzel koyları, eşsiz gün batımı manzaraları ve son yıllarda açılan turizm tesisleri ile ön plana çıkan bu tatil beldesinde eğlenceli vakitler geçirebilirsiniz. Eski adı Sandima(İsmin Santos Devleti’nden geldiği düşünülmektedir) olan Yalıkavak’ın yaşı Bodrum kadar eskilere dayanmaktadır ve terk edilmiş eski tarihi bir köye de sahiptir.

Bodrum Otogarı’ndan Yalıkavak dolmuşlarına binerek yaklaşık yarım saat içerisinde Yalıkavak’a varabilirsiniz.

1.5) Turgutreis

Bodrum’un batısında bulunan ve adını bir Osmanlı amirali olan meşhur denizci Turgut Reis’ten alan bu kasaba, daha önceleri çok hareketli ve eğlenceli olmasına rağmen son zamanlarda daha çok kafa dinlemek ve sakin bir tatil geçirmek isteyenlerin tercihi oluyor. Ama bunun yanında her sene düzenlenen Bodrum müzik festivali Ağustos ayı sonlarında burada gerçekleşiyor ve sizlere müzik eşliğinde güzel bir tatil ziyafeti sunuyor. Ayrıca Bodrum’un batısında bulunan her yerde olduğu gibi burada da güneşin batışını eşsiz bir şekilde izleyip o manzara eşliğinde kahvenizi yudumlayabilirsiniz.

1.6) Yel Değirmenleri

Konum olarak Dağbelen Mahallesi’nde yer alan bu değirmenler rüzgarı en verimli şekilde kullanabilmek adına orta çağda inşa edilmiştir. Her ne kadar çeşitli yenileme çalışmaları yapılsa da günümüzdeki durumları çok iyi değildir. Eğer burayı görmek isterseniz arkadaki manzarasıyla hoş fotoğraflar yakalayabilirsiniz.

1.7) Camel Beach

Dibi sırf kum olan ve derinliği az olan bu mavi bayraklı halk plajı, tertemiz kumu ve berrak renkteki suyu ile Bodrum’da tercih edilebilecek en iyi plajdır. Balıklarla beraber açılıp yüzebileceğiniz bu plaj ayrıca ailenizi getirebileceğiniz ve beraber çeşitli aktivitelere katılabileceğiniz diğer yerlerden biridir. Camel Beach, ismini eskiden kumsalda yatan develerden aldığı söylenmektedir. Şu an da dahil deve turlarıyla turizm devam etmektedir. Ayrıca derinleşmeyen ve tertemiz denizi ile de yerli-yabancı birçok turisti kendisine çekmektedir.

1.8) Akyarlar

Antik adı Arhialla olan Akyarlar mahallesi, zamanında Rumlar tarafından yazlık olarak kullanılsa da sonraları balıkçı mahallesi olarak yerini almıştır. Günümüzde ise daha çok turistlere hitap eden bu mahalle sörfe ve dalışa uygun koşulları, masmavi denizi, yeşil doğa alanları ve konaklama imkânları nedeniyle birçok turistin dikkatini çekmektedir.

1.9) Göltürkbükü

Yabancı turistlerden ziyade yerli turistlere hitap eden bölgenin Gölköy tarafı daha sessiz ve sakinken, Türkbükü daha şaşaalıdır. Türkbükü sahili günümüzde Bodrum’un hatta Türkiye’nin en sükseli tatil yerlerinin önde gelenlerinden birisidir. Bu sahil ayrıca her biri isim yapmış küçük fakat özgün otele ve çoğu kendi iskelesine sahip onlarca restoran-bara ev sahipliği yapmaktadır.

1.10) Torba

Torba, Bodrum’un yaklaşık 6 km kuzeydoğusunda deniz kenarında yer alan ve o hareketli yaşamdan biraz daha sakin ve gözlerden uzak bir tatil beldesidir. Zeytinlikler ve çam ormanlarıyla kaplı bu beldenin kıyı şeridinde deniz mahsulleri, kuzu kebapları ve geleneksel mezeler konusunda uzmanlaşmış kafeler ve açık hava restoranları bulunmaktadır. Deniz suyu da oldukça ılık olan bu beldeyi huzur arayan kişilere kesinlikle öneriyoruz.

1.11) Cennet Koyu

Göltürkbükü Mahallesi’nde yer alan bu Cennet Koyu kendine has el değmemiş yapısıyla her sene tekne turlarının ve kamp severlerin uğrak noktası haline gelmiş ve birçok turiste göre de Bodrum’un en güzel koyu olarak bilinir. Çam ağaçları, berrak bir su, tertemiz kumsal, kuş cıvıltıları, sessizlik ve huzurdan başka bir şey bulamayacağınız koyda eğer dinlenmek istiyor ve gürültüden uzaklaşmak istiyorsanız şu an en iyi alternatife bakıyorsunuz.

1.12) Gündoğan

Gündoğan mandalina bahçeleri içine kurulmuş, denize sıfır bir köy aslında. Yarımadanın benliğini neredeyse hiç kaybetmeden koruyabilmiş tek yeri diyebiliriz. Ayrıca tarihin derinliklerine uzanan geçmişinden dolayı bu bölgede Aziz Apostol Kilisesi, Osmanlı Kulesi, Peynir Çiçeği Mağarası, Elli İki Merdiven Kilisesi gibi çok fazla tarihi yapı bulunmaktadır. Ayrıca denizi çok güzel, mavi bayraklı bir plaja sahip ve yazın dahi hafif bir meltem estiği için de bunaltmıyor. Deniz kenarında Bodrum’un kendine ait otlarından, kekik ve ada çayından bulabiliyorsunuz.

2) Marmaris

2.1) Marmaris Şehir Merkezi

Marmaris, sizi girişte güzel bir deniz ve düzenli bir şehir manzarasıyla karşılamaktadır. Merkezinde yer alan birçok mağaza, kafe, restoran, gece kulübü ve bar ile her türlü ihtiyacınızı karşılayabilme olanağı sunan bu ilçe ayrıca sahip olduğu tertemiz halk plajı ve fotoğraflık masmavi limanı ile de birçok turistin ilgi odağı haline gelmiştir.

2.2) Barlar Sokağı

Marmaris’in en hareketli gece hayatına sahip olan Barlar Sokağı, birbirinden çılgın ve güzel onlarca disko, bar, kafe ve canlı müzik sunan mekâna ev sahipliği yapmaktadır. Gündüz deniz, kum ve güneşin tadını çıkaranlar veya iş stresi ve günlük koşuşturmadan uzaklaşıp tatilin hakkını vermek isteyenler havanın kararmasıyla birlikte soluğu Marmaris’in Barlar Sokağı’nda alıyor. Emsallerine göre daha kaliteli eğlence sunan bu sokak siz değerli ziyaretçilerimize kesin önerimizdir.

2.3) Marmaris Kalesi

İlk olarak İyonlar Dönemi’nde (M.Ö. 1044) yapıldığına ve sonrasında da Büyük İskender döneminde yenilendiğine inanılan Marmaris Kalesi, Kanuni Sultan Süleyman döneminde, 1522 Rodos Seferi öncesinde tekrar yenilenmiş ve genişletilmiştir.

I.Dünya Savaş’ında ise Fransız donanması tarafından topa tutulmuş ve büyük zarar görmüş olan Kale 1970’lere kadar barınma alanı olarak kullanılmıştır. Kalede toplam 18 adet oda, bir çeşme ve ark (su yolu) bulunmaktadır.

Marmaris Kalesi 1991 yılında restore edilmiş ve Marmaris Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Günümüzde tarih öncesi ve sonrası farklı çağlardan çeşitli eserlere ev sahipliği yapmaktadır.

2.4) İçmeler Plajı

İçmeler plajı Marmaris şehir merkezine 8 km uzaklıkta bulunmakta olup bölgenin en popüler ve kalabalık plajıdır. Konum itibariyle şehre yakın ve konaklama imkânlarının fazla olması popülerliğine en büyük etken diyebiliriz ve ayrıca denizi hafif taşlı ve kumlu bir yapıya sahiptir. Eğer kalabalık ve hareketli bir plaj arıyorsanız burası tam size hitap ediyor. Ayrıca buraya şehir merkezinden kalkan minibüslerle de ulaşım sağlayabilirsiniz.

2.5) Turunç Plajı

Marmaris’e 21 kilometre mesafedeki bir sahil kasabası olan Turunç’ta yer alan Turunç Koyu ve Turunç Halk Plajı, mavi bayraklı plaj statüsündedir. Bu bölgede ayrıca yat sahipleri için yat limanı da bulunmaktadır.

Turunç Koyu ve Turunç Halk Plajı’nın, İçmeler Plajı’ndan sonra bölgenin en popüler plajı olduğunu söylemeliyiz. Turunç’a hem minibüs hem de tekne turu ile ulaşım sağlamak mümkündür. Eğer kara yolunu tercih ederseniz, size muhteşem bir manzaranın eşlik edeceğini unutmayınız.

Turunç Koyu’na gittiğinizde eğer ilgileniyorsanız dalış aktivitesi de yapabilirsiniz. Koy, kayalık alanların ve su altı mağaralarının fazlalığı ile ülkemizin en popüler dalış noktalarından biridir.

2.6) Sedir Adası / Kleopatra Plajı

Kleopatra Plajı ismiyle de bilinen Sedir Adası Plajı, Marmaris’in 16 kilometre kuzeyindedir. Bölgeye gelen tatilcilerin mutlaka görmesi gereken noktalardan birisi olan bu plaj, altın sarısı kumsalı ve turkuaz rengindeki denizi ile ünlüdür. Kleopatra’nın da bu denizde yüzdüğü, hatta Kleopatra ve Antonius’un plajın altın kumlarını özel olarak Kuzey Afrika’dan buraya gemilerle getirttikleri rivayet ediliyor. Bu plajdaki altın sarısı kumların benzeri günümüzde sadece Mısır’da bulunmaktadır.

Çok güzel bir piknik ve gezi alanı olan Sedir Adası’nda denizin ve kumsalın tadını çıkarak güzel bir gün geçirebilirsiniz. Bu adaya Marmaris’ten ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca adanın yakınlarındaki Çamlık İskelesi’nden Sedir Adası’na tekne ile ulaşım imkânı bulunmaktadır. Marmaris – Muğla yolunun 12’nci kilometresinde karşınıza çıkacak olan Çamlık yönüne girdikten sonra 6 kilometre kadar daha ilerlerseniz Çamlık İskelesi’ne ulaşmış olursunuz.

2.7) Kızkumu Plajı

Çam ormanları ile çevrili tepeleri ve güzel kumsalıyla Marmaris’in görülmeye değer yerlerinden biri olan Orhaniye’de, deniz her zaman sakindir. Denizi ve plajı ile ünlü olan bu bölgeye gittiğinizde, denizin tadını doya doya çıkarmanızı tavsiye ederiz.

3) Milas

3.1) Euromos Zeus Tapınağı

Milas İzmir yolunun 12. km’sinde bulunan Euromos Antik Kent’indeki Zeus Tapınağı, Anadolu’daki en iyi korunmuş antik tapınaklardan biridir. Kuruluşu M.Ö. 8. yüzyıla dayanan tapınağın bazı sütunlarında tamamlanmamış olduğuna dair belirtiler bulunsa da, içerisinde yer alan Tiyatro ve Agora ile bulunan yüzyıllardır birçok millete ev sahipliği yaptığını göstermektedir. Eğer sizler de tarihi noktalara meraklı iseniz burayı görmeden geçmeyin deriz.

4) Fethiye

4.1) Amintas Kaya Mezarları

M.Ö. 4. yüzyılda yapılmış Likya Dönemi’nden kalma bu nadide tarihi ve sanatsal eserler, statüsü yüksek kişiler için yapılmış mezarlardır. Kral Amintas’ın anısına inşa ettirilen bu yapıda, çok sayıda düzgün basamaklarla mezarların en güzel ve en görkemlisi olan Amintas’a ulaşılır. Zamanında içeride yer alan birçok eser ise günümüzde İngitere’deki British Museum’da sergilenmektedir.

4.2) Ölüdeniz

Fethiye merkezden 12 km uzaklıkta bulunan ve turizm açısından oldukça gelişmiş olan Ölüdeniz, sakin, tertemiz, masmavi suyu ve eşsiz kumsalı ile her yıl binlerce turistin akınına uğramaktadır. Ayrıca yamaç paraşütü, dağcılık, yürüyüş ve rafting gibi imkânları bulunan bu mahallede konaklama imkânları da bir hayli fazladır.

Plaja yakın bir yerde konaklamak, gün doğumunu izlemek, ferah bir havada kahvaltı yapmak, masmavi suya girmek, güneşlenmek, çeşitli etkinliklere katılmak, gün batımı eşliğinde akşam yemeğini yemek, güzel bir duş, gece kulüpleri, o tatlı yorgunluk ve iyi geceler.

4.3) Kelebekler Vadisi

Sahip olduğu endemik türler ve doğal güzellikler nedeniyle her yıl yaz aylarına doğru binlerce turisti ağırlayan Kelebekler Vadisi adını burada bulunan çok sayıda kelebek türünden almıştır.

350 metreye ulaşan sarp kayalık duvarlarla çevrili olan bu vadiye ulaşım günde üç sefer yapan ve Fethiye Ölüdeniz’den kalkan teknelerle sağlanmaktadır.

Kamp ve doğa turizminin Türkiye ve dünyadaki en iyi adreslerinden birisi olarak gösterilen Kelebekler Vadisi’nde, konaklama ise bir işletme tarafından yönetilmektedir. Ziyaretçilere çadır ve ağaç evlerde konaklama imkânları sunan bu işletme günlük 500 konuk kapasitesine sahiptir. Ayrıca muhtemelen hayatınızda ender rastlayacağınız fotoğraf karelerinden birisine de burada şahit olacaksınız.

Eğer sizler de bu el değmemiş güzellikleri görmek ve doğayla iç içe tatil yapmak istiyorsanız Kelebekler Vadisi’ni kaçırmayın deriz.

5) Ula

5.1) Akyaka

Antik çağlardan beri üzerinde yerleşim yeri olduğuna inanılan Akyaka, zamanında küçük bir balıkçı kasabası olarak bilinse de sahip olduğu doğal güzellikler nedeniyle turistler tarafından 1970’lerde keşfedilince koca bir turizm merkezi haline gelmiştir.

Resmiyette Muğla’nın Ula ilçesine bağlı bir mahalle olan bu turizm merkezi yeşil ve mavinin ahengine en güzel örneklerden birisi olmuştur. Eğer sizler de eşsiz doğanın tadına varmak isterseniz burada bulunan tekne turlarıyla tüm doğa güzellikleri ziyaret edebilirsiniz.

6) Ortaca

6.1) İztuzu Plajı

4,5 km uzunluğu ile tatlı suyu ve tuzlu suyu bir arada bulunduran İztuzu Plajı Türkiye’nin en gözde plajlarından biridir.

Caretta Caretta’ların yumurtlama dönemlerinde sıkça uğradıkları bu plaj kaplumbağaların rahatsız olmaması için saat 20:00-08:00 arası kapalıdır ve çevresinde gürültü çıkarmak veya ışık yakmak yasaktır.

Doğallığı ve temizliği ile dünya çapında birçok ödül alan plaja Dalyan merkezden kalkan minibüsler ve teknelerle rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

7) Köyceğiz

7.1) Yuvarlakçay

Özellikle sıcak yaz günlerinde halkın en önemli kaçış noktalarından biri olan Yuvarlakçay, Sandras Dağı’ndan gelen kar sularıyla beslenen buz gibi suyu ile doğal bir serinlik fırsatı sunmaktadır.

Çay çevresinde 20’den fazla restoran işletmesi bulunmaktadır. Sabah, öğleden sonra ve akşam saatlerinde rahatlıkla yemek yiyebileceğiniz, isterseniz çayın hemen üzerine kurulmuş salıncaklarda sallanabileceğiniz veya 4-5 derecelik buz gibi suya atlayıp ölümüne serinleyebileceğiniz bu ortam sizlere kesinlikle önerimizdir.

7.2) Kaunos Antik Kenti

Tarihte birçok uygarlığın egemenliği altında kalan ve ticari açıdan önemli bir liman kenti olan Kaunos, zamanla denizin alüvyonlarla dolmasıyla liman özelliğini kaybetmiştir.

Kentin çevresinde yer alan 3 km’lik surlar, 152 metre yükseklikteki tepeye kurulan Akrapol, çevrede yer alan tarihi tiyatro, bazilika tipi kilise, Roma Hamamı ve Tapınağı, Felsefe Okulu ve Agora gibi yapılar nedeniyle her yıl birçok turiste ev sahipliği yapan bu antik kent tarihi, kültürel ve sanatsal özellikleri nedeniyle görülmeye değerdir.

Eğer sizler de bu yapıları görmek isterseniz Dalyan’dan deniz motorları ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

7.3) Kaunos Kral Mezarları

En eski antik kentlerden biri olan Kaunos Antik Kentine 2 km uzaklıkta bulunan M.Ö. 4. y.y.’da yapılmış Kaunos Kral Mezarları uzun yıllardır sağlamlığını koruyarak günümüze kadar gelen ve ziyaretçilerin bir hayli ilgisini çeken bir diğer önemli eserdir.

İnanışa göre öldükten sonra tanrıya yakın olmak isteyen krallar ve önemli insanlar için mümkün olduğunca yüksek yerlere yapılan bu mezarlar, Kaunosluların gömme geleneği ile ilgili günümüz dünyası için önemli ipuçları vermektedir.

Bu başlık Muğla serisinin 4. yazısıdır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir