YENİOrta Amerika Çok Yakında!
KievUkrayna

Kiev Seyahat Rehberi

3 dk okuma süresi

Kiev, 5. yüzyılda bir ticaret merkezi olarak tarih sahnesine çıkmış en eski Doğu Avrupa şehirlerinden biridir. Efsaneye göre, adını 4 efsanevi kurucusundan biri olan Kyi’den almıştır. Zamanında, İskandinavya ve Konstantinopolis arasındaki büyük ticaret yolu üzerinde önemli bir konuma sahip olan Kiev, 9. yüzyılın ortalarında Varegler (Vikingler) tarafından ele geçirilene kadar Hazarların bir koluydu.

Varegler’in bölgeyi ele geçirmesinden sonra, şehir ilk Doğu Slav devleti olan Kiev Knezliği’nin başkenti oldu. 1240’taki Moğol istilaları sırasında tamamen yok olan şehir, daha sonra eski gücünü kaybederek yüzyıllar boyunca güçlü komşuları (önce Litvanya, sonra Polonya ve Rusya) tarafından kontrol edilen toprakların dışında marjinal öneme sahip bir bölge olarak hayatına devam etti.

Şehir, 19. yüzyılın sonlarında Rus İmparatorluğu’nun Sanayi Devrimi sırasında yeniden gelişti. 1918’de Ukrayna Ulusal Cumhuriyeti’nin Sovyet Rusya’dan bağımsızlığını ilan etmesinin ardından Kiev başkent oldu. 1921’den itibaren Kızıl Ordu tarafından ilan edilen Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin bir şehri olan Kiev, 1934’ten itibaren ise tekrar başkent olmuştur.

II. Dünya Savaşı sırasında neredeyse tamamen harap olan Kiev, savaş sonrası yıllarda her ne kadar hızla iyileşse de Sovyetler Birliği’nin üçüncü en büyük şehri olarak kalmıştı. Sovyetler Birliği’nin çöküşünün ve 1991’de Ukrayna’nın bağımsızlığının ardından ise tarihinde 4. kez başkent olmaya hak kazandı.

Ülkenin piyasa ekonomisinin ve seçim demokrasisinin dönüşümü sırasında Kiev, Ukrayna’nın en büyük ve en zengin şehri olma yolunda emin adımlarla ilerledi. Silahlanmaya bağlı sanayi üretimi, Sovyetlerin çöküşünden sonra düşerek bilim ve teknolojiyi olumsuz etkiledi. Ancak hizmet ve finans gibi ekonominin yeni sektörleri Kiev’in maaş ve yatırım büyümesini kolaylaştırdı, aynı zamanda konut ve kentsel altyapı gelişimi için sürekli fon sağladı. Bu nedenle şehir o zamanlarda ülkenin diğer bölgelerinden gelen etnik Ukraynalı göçmenlerin istikrarlı akınına uğradı.

Günümüzde ise bu şehir Sovyet-Doğu Avrupa tarzı karışımı mimarisi, yemyeşil büyük parkları, geniş caddeleri, renkli gece hayatı ve görülmeye değer müzeleri ile Ukrayna’nın başkenti ve en kalabalık şehridir. Eğer biraz eğlenceyi hak ettiğinizi düşünüyor ve kültürel aktivitelerde bulunmak istiyorsanız, bu isteklerinizi gerçekleştirebileceğiniz en uygun şehirlerden birisi Kiev’dir. Bu nedenle tarih konulu bir film şeridindeki siyah-beyaz karelere göz atar gibi okumaya ve hatta kalmaya devam edin…

Not

  • Ukrayna Ulusal Cumhuriyeti: Haziran 1917’de Rusya Cumhuriyeti’nin bir parçası olarak ilan edilen, ardından 25 Ocak 1918’de bağımsızlığını ilan eden devlet. 1921’de Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’ne dönüşmüş ve Sovyetler Birliği’nin kurucu üyesi olmuştur.
  • Sovyetler Birliği (Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ya da SSCB): Rus İmparatorluğu’nun Vladimir Lenin önderliğindeki Bolşeviklerce 1917 Ekim Devrimi’yle yıkılmasından sonra 1922 yılında kurulan ve 1991 yılına dek varlığını koruyan devlet.
  • Kızıl Ordu: 1918’de, Rus İç Savaşı esnasında Bolşeviklerin silahlı kuvvetleri olarak kuruldu ve 1922 yılında SSCB’nin resmi ordusu oldu. 1946’ya dek SSCB’nin silahlı kuvvetleri olarak gorev aldi.

Hava Durumu

İlkbahar Aylarında Sıcaklıklar
Mart (6 ºC – -2 ºC) Nisan (15 ºC – 5 ºC) Mayıs (21 ºC – 10 ºC)
Yaz Aylarında Sıcaklıklar
Haziran (24 ºC – 14 ºC) Temmuz (26 ºC – 16 ºC) Ağustos (26 ºC – 15 ºC)
Sonbahar Aylarında Sıcaklıklar
Eylül (19 ºC – 10 ºC) Ekim (12 ºC – 14 ºC) Kasım (5 ºC – 0 ºC)
Kış Aylarında Sıcaklıklar
Aralık (-1 ºC – -6 ºC) Ocak (-1 ºC – -6 ºC) Şubat (0 ºC – -6 ºC)

Kiev Ortalama Seyahat Bütçesi

Minimum Ortalama Maksimum
₴ 340 ₴ 820 ₴ 2000
Yukarıdaki veriler günlük ve kişi başı olarak hesaplanmış olup içerisinde konaklama, ulaşım ve yemek gibi masrafları barındırmaktadır.

Bu başlık Kiev serisinin 1. yazısıdır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir.