Tiflis, farklı dinlerin, dillerin, kültürlerin ve mimari tarzların, ilkel ve modern hayatın mükemmel uyumu içerisinde birlikte yaşadığı kozmopolit bir şehirdir. İlk bakışta duvarları kırık boyası dökülmüş ahşap kapılı eski binalardan oluşan dramatik bir şehir gibi gözükse de geziniz sırasında rastlayacağınız ilginç tarihi yapılar veya renkli sokaklar burayı gerçekten de sevmenize neden olacaktır. O zaman daha fazla açıklama getirmeden isterseniz buyurun başlayalım…
1) Dzveli Tbilisi (ძველი თბილისი)
Genel itibariyle 1800’lü yıllardan kalma mimari yapısıyla oldukça fotojenik ve nostaljik bir tarihi dokuya sahip olan şirin bir bölgedir. Kafeleri, barları, küçük sanat galerileri, hediyelik dükkânları ve cumbalı ahşap evleri ile Tiflis Şehri’nde en çok zaman harcayacağınız bu bölge, aşağıda bulunan birçok gezi noktasına da ev sahipliği yapmaktadır.
2) Tavisuplebis Moedani (თავისუფლების მოედანი)
Sovyet döneminden günümüze kadar ulaşmayı başaran “Özgürlük Meydanı”, günümüzde Gürcistan’ın özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinin bir sembolü olarak anılmaktadır. Tiflis’in bu meşhur meydanının ortasında ise Gürcistan’ın koruyucu azizi olan Yeoryos’a (Yorgi) ithafen inşa edilen altından bir heykel bulunmaktadır.
3) Sakartvelos Erovnuli Botanikuri Baghi (საქართველოს ეროვნული ბოტანიკური ბაღი)
300 yılı aşkın bir geçmişi ve 161 hektarlık alana yayılmış 4500 farklı bitki türünün yer aldığı Gürcistan Ulusal Botanik Bahçesi, yürüyüş yapmak ve biraz huzur bulmak için mükemmel bir yer.
4) Kartlis Deda (ქართლის დედა)
1958 yılında toplumun Anaerkil yapısına uygun olarak Sololaki tepesine dikilen 20 metrelik anıt. Heykelin bir elinde dost olarak gelenlere bir tas dolusu şarap, diğer elinde ise düşman olarak gelenlere karşı kullanmak üzere bir kılıç bulunmaktadır.
5) Narikala (ნარიყალა)
Her ne kadar ağır hasara uğramış olsa da 4. yüzyıldan günümüze dek varlığını sürdüren ve sarp bir tepe üzerinde yer alan tarihî kaledir. Şehrin panoramik manzarasını gün batımıyla beraber izlemek isteyen turistler arasında oldukça popülerdir.
6) Abanotubani (აბანოთუბანი)
Abanotubani, Tiflis’in antik çağlardan kalan en eski bölgesidir. Kayalıkların üzerine inşa edilmiş rengarenk evleri ve kükürt banyoları ile turistler arasında oldukça popülerdir.
7) Metekhis Tadzari (მეტეხის ტაძარი)
Metekhis Tapınağı, 12. yüzyılda inşa edilmiş ve tarih boyunca birkaç kez yıkılmış daha sonrasında ise yeniden inşa edilmiş olan antik bir tapınaktır. Kayalıkların üzerinde yer alan bu tapınağın önünde bir de şehrin kurucusu olan Kral Vakhtang I Gorgasali’nin (ვახტანგ I გორგასალი) bronz atlı heykeli bulunmaktadır.
8) Sionis Tadzari (სიონის ტაძარი)
Tiflis Sionis Tapinagi, inşası 6. yüzyıla dayanan ancak birçok kez yıkılmış ve yeniden inşa edilmiş olması nedeniyle günümüzdeki görünümü 13. yüzyıla dayanan Gürcü Ortodoks katedralidir.
9) Riqis Parki (რიყის პარკი)
Rike park, Tiflis’teki en yeni eğlence alanı olarak kabul edilir. Hem yerel hem de uluslararası ziyaretçiler arasında, oldukça popüler bir yer haline gelmiştir. Özellikle yaz aylarında ana-baba günü olan bu park sayısız eğlence tesisine de ev sahipliği yapıyor.
10) Anchiskhati Tadzari (ანჩისხატის ტაძარი)
Anchiskhati Kilisesi Tiflis’teki en eski, Gürcistan’da ise ikinci en eski tapınak olarak kabul edilir. Tarihi 6. yüzyıla dayanır. Kilisenin üç girişi vardır ve sadece bir kapı açıktır. Tapınak her zaman karanlık ve gizemli bir atmosfere sahiptir. Duvarlar freskler ve resimlerle kaplıdır. Bu kiliseyi ziyaret ettiğinizde inancın tarihini ve gücünü çok net bir şekilde görebileceksiniz.
11) Kartuli Sakhviti Khelovnebis Muzeumi (ქართული სახვითი ხელოვნების მუზეუმი)
Gürcistan Güzel Sanatlar Müzesi, Rustavelis Caddesi üzerinde bulunan 5 katlı bir sanat müzesidir. 2 Ekim 2018’de halka açılan bu müze, son 70 yılda 80’den fazla sanatçının oluşturduğu 3500’den fazla sanat eserine ev sahipliği yapıyor.
12) Kashvetis Eklesia (ქაშვეთის ეკლესია)
1904 ve 1910 yılları arasında mimar Leopold Bilfeldt tarafından yaptırılmış olan Kaşveti Gürcü Ortodoks Kilisesidir. İnşaat, Gürcü soylular ve burjuvazi sınıfı tarafından desteklenmiştir. Çoğu Ortodoks Kilisesinde olduğu gibi bu kilisede de genel itibariyle doğudan (kilise girişi) batıya dogru bir yönelim bulunmaktadır. Bu, ibadet eden kişinin günahın karanlığından (batı) gerçeğin ışığına (doğu) girişini sembolize eder.
13) Rustavelis Gamziri (რუსთაველის გამზირი)
Yaklaşık 1,5 km uzunluğundaki Rustavelis Bulvarı, sahip olduğu çok sayıda hükümet binası, kültürel kuruluş ve iş merkezi ile şehrin en turistik noktalarından biridir. Yapmanız gereken tek şey, iki yanı ağaçlı bu geniş anayolu turlamak olacaktır. Eğer daha özel bir ambiyans isterseniz aksam saatlerinde yer alan ışıklandırmalarla da bu caddeyi dolaşabilirsiniz.
14) Mshrali Khidi (მშრალი ხიდი)
Tiflis’in en iyi ve en popüler açık hava bit pazarıdır. Her gün 10.00-17.00 saatleri arasında açıktır.
15) Davit Aghmasheneblis Gamziri (დავით აღმაშენებლის გამზირი)
19. yüzyılda inşa edilmiş klasik mimari yapılarıyla ünlü, Tiflis’in tarihi bölgesindeki ana caddelerden biridir. İki tarafı da oldukça güzel binalarla çevrili olan bu caddede lüks bir görüntü hakimdir.
16) Sameba (სამების)
2004 yılında tamamlanmış olan görkemli ve etkileyici bir katedraldir. Gürcü ve Bizans mimari tarzıyla harmanlanmış anıtsal bir görünüme sahiptir. 3.000 metrekare toplam alan ve 87.1 metre yüksekliği ile dünyanın en büyük dini yapılarından biri olarak gösterilmektedir. İçerisinde 9 adet şapel bulunmaktadır.
17) Tbilisis Etnograpiuli Muzeumi Ghia Tsis Kvesh (თბილისის ეთნოგრაფიული მუზეუმი ღია ცის ქვეშ)
1966’da kurulan, 52 hektarlık bir ormanlık alanı kaplayan ve Gürcistan’ın çeşitli bölgelerinden gelen el sanatlarını barındıran “Tiflis Açık Hava Etnografya Müzesi”dir.
18) Sakartvelos Matiane (საქართველოს მატიანე)
Tiflis Denizi yakınında yer alan “Gürcistan Tarihi” Anıtı, 1985 yılında Zurab Tsereteli (Sovyet / Rus ressam, heykeltıraş ve mimar) tarafından yapılmaya başlanmış ancak tamamlanamamıştır. 16 sütundan oluşan bu devasa Anıt, Gürcistan tarihini tasvir eden çeşitli dekoratif islemeler barındırmaktadır.
19) Samtavros Monasteri (სამთავროს მონასტერი)
Görkemli ve buram buram tarih kokan Samtavro Manastırı 4. yüzyılda inşa edilmiştir. 11. yüzyılda çeşitli tahribatlar sonucu restore edilmiş olan Manastır, 1994 yılında ise UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır.
20) Jvris (Mtskheta) Monasteri (ჯვრის (მცხეთა) მონასტერი)
Cvari Manastırı, 6. yüzyıl Gürcü Ortodoks manastırıdır. Doğa ile olan mükemmel uyumu nedeniyle turunun en iyi örneklerinden biridir. UNESCO tarafından Dünya Mirası alanı olarak listelenmiştir.
21) Svetitskhoveli (სვეტიცხოველი)
1010-1029 yılları arasında inşa edilmiş olan Svetitskhoveli Katedrali, tarihi ve sanatsal yapısı nedeniyle bölgedeki en saygıdeğer ibadet yerlerinden birisi olarak görülmektedir. Katedralin iç duvarları çeşitli fresklerle bezenmiş ve süslenmiştir. Ayrıca bu katedral UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine de dahil edilmiştir.
Merhaba; 2 yetişkin ve 2 çocuk (6 yaş ve 13 yaş) 3 günlük havaalanından başlayacak Viyana seyahatinde, şehir içi toplu…